Domain sending SPAm email

More
1 year 9 months ago #481 by panchorguy
panchorguy created the topic: Domain sending SPAm email
assalamualaikum dan selamat tgh hari.

Web Attim.org.my menggunakan joomla 3.X sy xpasti masalah joomla atau apa..
memohon bantuan.. domain dah kene block sbb detect sending SPAM email yg banyak.. apa yg dilihat email yg send tu adalah tidak wujud cth Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya... bila buka cpanel mmg xder pun swddaa tu dlm list email.

siapa ada cadangan atau tahu langkah utk halang SPAM dihantar menggunakan domain attim.org.my. perlukan bantuan sbb byk sgt spmi 1900000 SPAM email disend oleh akaun email yg tidak wujud.

sekarang domain dah blacklist dan server yg host pun sama

Please Log Masuk to join the conversation.

More
1 year 9 months ago #482 by Sam S
Sam S replied the topic: Domain sending SPAm email
Sekiranya domain benarkan hantar emel menggunakan PHP mail function, tak perlu register email di cpanel untuk hantar emel.
Jika ada extension yang lama atau Joomla yang lama, mungking hacker letak script untuk hantar emel dari server itu tanpa pengetahuan pemunya.

Untuk baik pulih, buat backup, bawa ke localhost kemudian download Joomla versi sama (yang terkini sepatutnya) dan overwrite. Juga update semua extension. Sebelum lakukan perkara diatas, perlu juga kenal pasti dimana script emeil itu diletakkan. Boleh pergi ke file manager di cPanel dan sort ikut tarikh untuk kenal pasti. Atau di cpanel ada server logs untuk check. Boleh juga minta bantuan syarikat hosting untuk kenal pasti.

know something about everything know everything about something
www.mu.my - Joomla Training Malaysia

Please Log Masuk to join the conversation.

More
1 year 9 months ago #483 by panchorguy
panchorguy replied the topic: Domain sending SPAm email
dekat administrator joomla dah disable sending email php.. registration pun dah disable.. email yg guna domain attim.org.my pun xwujud dlm cpanel. webhosting pun dah diberitahu dan masih gagal.. hanya domain attim.org.my jer yg bermasalah.. bila login n check rs wirewall byk cubaan login org luar ke joomla admin.

Please Log Masuk to join the conversation.

More
1 year 9 months ago #484 by panchorguy
panchorguy replied the topic: Domain sending SPAm email
attim.org.my dah kene blacklist xleh buka.. smlm dah unblock tp pg ni dtg balik masalah

Please Log Masuk to join the conversation.

More
1 year 9 months ago #486 by panchorguy
panchorguy replied the topic: Domain sending SPAm email
ini hasil yg sy dapat bila login cpanel dan pergi ke track delivery yg ada dlm cpanel.

This message has attachments images.
Please log in or register to see it.

Please Log Masuk to join the conversation.

More
1 year 9 months ago - 1 year 9 months ago #487 by Sam S
Sam S replied the topic: Domain sending SPAm email
Seperti saya nyatakan tak perlu email akaun untuk hantar emel menggunakan PHP Mail function.

Laman web ini mungkin sudah digodam dan ada fail di dalamnya yang akan secara automatik hantar keluar emel.
Untuk itu, kita perlu check di file manager dimanakah file tertanam itu. Dalam reply pertama saya dah tulis cara kenal pasti fail tersebut.

Kemudian, BACKUP, BACKUP, BACKUP dan muat turun Joomla versi sama dan overwrite.

know something about everything know everything about something
www.mu.my - Joomla Training Malaysia
Last Edit: 1 year 9 months ago by Sam S.

Please Log Masuk to join the conversation.

ALL NEW USERS please use Login with Facebook feature below to login or register. It also will link your existing account with facebook 1 click login.